Ara que arriba el fred, i probablement més dies de pluja, ve de gust quedar-se a casa i potser aprofitar per posar-nos al dia amb les lectures que tenim pendents. Per si no se te n’acudeix cap o vols un canvi en les teves lectures habituals, et proposo una sèrie de llibres per aprofitar millor el coworking on treballis. Aquests llibres, d’una forma o una altra, t’ajudaran a entendre millor aquest tipus d’espais, les relacions que s’hi estableixen, i et proporcionaran claus i consells per triar el millor coworking per a tu.
1. Living coworking, La filosofía de coworking como nueva forma de trabajar, de Manuel Zea Barral
Aquest llibre és excel·lent per entendre el coworking com a concepte i com a filosofia de treball. És molt recomanable per a aquelles persones que estaven acostumades a un espai de treball tradicional i volen o acaben de fer el canvi al coworking. Planteja el coworking com a molt més que un espai físic compartit: és una forma d’entendre la feina i, sobretot, les relacions entre persones que comparteixen uns interessos professionals comuns.
2. Coworking: How Freelancers Escape the Coffee Shop Office, d’Angel Kwiatkowski i Beth Buczynkski
En anglès, aquest llibre explica en primera persona l’experiència de treballar en un coworking. A través d’anècdotes i històries personals de coworkers d’arreu del món podrem entendre millor què és un coworking, i quina és la seva veritable utilitat: Compartir per créixer. Com a la resta de llibres, insisteix en el concepte de coworking com a molt més que un espai comú; és participar, compartir i formar part d’una xarxa de coneixement i un think tank creatiu. Si us atreviu amb l’idioma, és un llibre molt amè i altament recomanable.
3. Coworking: Compartir para Crecer, de César Llorente
Aquest llibre s’orienta sobre tot a empresaris i emprenedors que s’han hagut de reorientar a partir de la crisi. Amb les seves pròpies paraules, un coworking «no solament es tracta d’un espai compartit sinó d’una nova forma d’entendre la feina que podria esdevenir quelcom més potent si som capaços d’aconseguir trencar la barrera de la desconfiança, l’egoisme i la por de compartir».
4. Working in the Unoffice, de Genevieve V. DeGuzman i Andrew I. Tang
En anglès, és un dels llibres més recents sobre el tema, i està orientat als nous perfils d’emprenedors o professionals independents. Per a aquests perfils, el coworking és una excel·lent opció que els permet no només estalviar despeses i relacionar-se amb altres empreses i start-ups, sinó col·laborar per créixer com a professionals. Inclou converses i entrevistes amb 33 emprenedors i freelances, i amb 19 fundadors d’espais de coworking, la qual cosa sempre és interessant per conèixer de primera mà impressions i vivències.