Si no és que vius en un altre planeta, a hores d’ara ja hauràs sentit a parlar dels beneficis de fer exercici. Però, fer exercici a la feina? De debò que cal fer els dilluns encara més difícils? Doncs, en realitat, fer exercici a la feina te’ls farà més fàcils.
Avui dia a la majoria de persones se’ns barregen dos problemes: estem acostumats a un ritme de vida més aviat sedentari, especialment les persones que treballen a oficines o davant d’un ordinador, i la falta de temps. Acabem pagant un gimnàs per anar-hi tres cops l’any, i és clar, en un determinat moment, ens hi esborrem. I com que ens hi hem esborrat, no hi anem. El peix que es mossega la cua.
El fet de fer exercici a la feina és un concepte relativament nou al nostre país, però a d’altres, com al Japó o els Estats Units, ja fa temps que les pròpies empreses faciliten el temps i els espais per fer-ne. Molts coworkings també compten amb un espai per fer exercici, ja sigui una sala de gimnàs o a l’aire lliure.
Per què és bo fer exercici a la feina?
En si, fer exercici és bo independentment del lloc, però fer-ho al nostre lloc de feina, tot i que no és com córrer per la platja o en un bonic parc, pot tenir alguns avantatges prou interessants:
- Aprofitem més el temps: No ens hem de desplaçar fins al gimnàs o un altre lloc per fer exercici, i podem aprofitar el temps de descans al migdia per fer-ho.
- Desconnectem de la feina: Parar cinc o deu minuts per fer exercici ens ajuda a relaxar-nos i posar la ment a zero per afrontar amb més ganes la tasca següent.
- És més econòmic: No cal pagar un gimnàs, ni roba esportiva o complements.
- A més, cal tenir en compte els beneficis que té per si sol el fet de fer exercici: ens sentim millor tant a nivell físic com emocional, ja que produïm més serotonina i endorfina, dues substàncies neurotransmissores que genera el nostre cos responsables respectivament de les sensacions de plaer i d’alegria i felicitat.
A més, cal tenir en compte els beneficis que té per si sol el fet de fer exercici: ens sentim millor tant a nivell físic com emocional, ja que produïm més serotonina i endorfina, dues substàncies neurotransmissores que genera el nostre cos responsables respectivament de les sensacions de plaer i d’alegria i felicitat.
5 trucs per fer exercici al nostre lloc de treball
1. Treballem els abdominals
L’acumulació de greix a la part de l’abdomen sol ser una de les conseqüències més habituals de la vida sedentària.
Per aconseguir un ventre pla, o almenys més pla del que tenim (no oblidem la importància d’uns bons hàbits alimentaris…), seiem a la cadira amb l’esquena recta i contraiem la panxa mentre inhalem profundament, aguantem uns segons, deixem anar la panxa i exhalem. Podem repetir fins a vuit cops.
2. Enfortim els glutis
Els glutis són una de les parts del cos que més acusa els efectes d’estar asseguts durant moltes hores. Però treballar-los a la feina és ben fàcil!
No cal ni que ens aixequem de la cadira. Amb l’esquena ben recta, contraiem els glutis entre 20 i 30 cops. Repetim l’exercici dos o tres cops.
3. Cames estilitzades
Fer exercicis de cames mentre treballem ens ajuda a enfortir la musculatura i millorar la circulació, un altre dels problemes recurrents a les persones que passen massa hores assegudes.
L’exercici de cames és ben senzill: mentre estem asseguts, aixequem cada cama alternativament o bé les dues alhora. Contraiem la musculatura quan les tinguem a dalt de tot. Repetim entre 6 i 8 cops. Un cop fet això, posem les cames rectes i els genolls tancats, i a poc a poc obrim les cames al mateix temps que contraiem els abdominals.
Després, encara asseguts a la cadira, posem el peu a terra i aixequem les cames fins a deixar només les puntetes tocant-hi. Aquest exercici va molt bé per reforçar els bessons.
4. Braços relaxats
Les espatlles i els braços solen carregar-se força en determinats tipus de feina. Per relaxar-los, asseguts a la cadira i amb l’esquena recta, aixequem els braços cap al sostre amb les mans creuades i els palmells mirant amunt.
Mantenim la postura durant uns segons, mentre fem pressió amb els palmells de les mans i respirem profundament i lentament. Després, ens inclinem cap a una banda i una altra sense moure la pelvis.
5. Per acabar, una mica de cardio
Si tenim a prop unes escales, aprofitem per pujar-les i baixar-les a bon ritme. Ho hem de fer amb la columna recta, sense carregar el pes endavant. Si a més movem els braços amb energia mentre pugem i baixem, treballarem encara més músculs del cos. Compte, per això, si hi ha algun problema de genoll, ja que el podem sobrecarregar.
Per descomptat, cada persona ha de valorar el seu estat físic, si té alguna lesió o no, o si necessita anar al fisioterapeuta, o fer algun altre tipus d’exercici adaptat a la seva constitució i estat físic. El que importa és cuidar-nos i estar bé tant a nivell físic com mental.