7 consells per fer networking en un espai de coworking

Fer networking és un art. O més ben dit, les relacions personals i professionals són un art. Cal trobar el moment, el lloc, la persona, la conversa… Sovint naveguem incansablement per LinkedIn o acudim a interminables cursos, còctels, trobades empresarials, beer meetings i altres ocasions amb l’esperança de fer el tan desitjat networking.

El problema és que el networking és molt més que parlar cinc o deu minuts amb una persona, explicar-li què fas, que t’expliqui què fa, i mirar si podeu o voleu col·laborar.

Però pensem-hi una mica. Posem que dos mesos després a aquesta persona li surt un projecte en què podríeu treballar plegats, o té un client que et podria passar perquè demana quelcom que ell no ofereix. Què et fa pensar que se’n recordarà de tu? Tots estem absorbits pel dia a dia…

El networking que funciona és el que es treballa de forma constant i beneficia les dues parts. Cal establir el contacte, conèixer la persona, el que fa i el que li preocupa. Això no es fa en cinc minuts.

Els espais de coworking són ideals per a establir relacions de networking, ja que el sol fet de veure els coworkers pràcticament cada dia et permet treballar les relacions al llarg del temps.

L’art del networking

1. Tria bé el moment

El primer pas és triar el moment adequat per començar la conversa. Hi ha moments que la gent necessita concentració, en aquest cas no és bo trencar el silenci. Si ja hi ha una conversa iniciada, no intentis canviar-la ni interrompis si no hi pots aportar valor. Escoltar també és una forma de relacionar-se.

2. Inicia converses

Si les converses no sorgeixen de forma espontània, mira d’encetar-les en el moment adequat. Una bona manera és convidant la persona a un cafè ràpid i informal. Però no aprofitis el moment per explicar-li el que fas i oferir els teus serveis. Pregunta per la persona, com va el dia, interessa’t per la seva feina… Recorda que es tracta d’establir relacions.

3. Sigues detallista

Que no vol dir regalar flors ni bombons als teus coworkers ;), sinó estar atents als detalls: pregunta pels fills, pel gos o el gat, per com ha anat el cap de setmana, felicita per a l’aniversari, pregunta com va aquell problema amb un client que et va explicar, o el projecte tan complex que tenia entre mans… En resum, fes-li veure que l’escoltes i que te’n recordes.

4. Comparteix coneixement

Una molt bona forma de fer networking, i una de les que més es valoren, és compartir coneixement. Això es pot fer en forma de petites xerrades sobre temes especialitzats, o amb articles de blog o consells breus que es comparteixen a una xarxa interna o a les xarxes del coworking, per posar-ne dos exemples

5. Fes que coneguin el teu negoci

Un dels problemes que he detectat sovint als espais de col·laboració és que les persones tenen una idea vaga o parcial del que fan els seus coworkers. En altres paraules, no tenen una visió completa de tots els serveis que s’ofereixen, o de l’especialitat de cadascú. Una idea per resoldre això pot ser organitzar esmorzars setmanals on a cada sessió un coworker expliqui el que fa.

6. Ofereix espais de col·laboració

A les relacions també cal ser generós. Organitza esdeveniments on tots els coworkers puguin parlar, relacionar-se i participar-hi d’alguna forma. En aquest post tens idees dels diferents tipus d’esdeveniments que es poden fer en un coworking, tant de forma interna (per a la teva empresa) com per a tot el coworking.

7. Demana feedback

Una forma elegant i poc agressiva d’establir relacions és demanar feedback d’algun projecte que estàs fent. Compte, no es tracta de fer perdre el temps, sinó de fer sentir a l’altra persona que valores la seva opinió i l’escoltes.

Com he dit abans, el networking és un art. És l’art de la conversa, de saber escoltar i d’establir relacions professionals a llarg termini.

Comparteix 7 consells per fer networking en un espai de coworking en: