Els coworkings solen ser espais on les persones mantenen una actitud positiva, oberta i col·laborativa. Però no ens enganyem, de tant en tant també sorgeix algun conflicte que altre.
Perquè no sempre el tracte fa disminuir els problemes, sinó al contrari. El fet de passar massa hores junts, l’estrès, la tensió, els pics de feina…, ens poden jugar males passades a tots.
En el cas dels espais de coworking, sovint no hi ha un cap o un departament de recursos humans per gestionar el conflicte, per tant és responsabilitat dels propis coworkers resoldre’l.
A més, els conflictes entre coworkers afecten tots els integrants de l’espai, no només les parts implicades: en un espai amb més fluxos de comunicació i sinergies, els problemes també es fan més palesos.
Si ets relativament nou a l’espai de coworking, pot ser que abans no hagis necessitat resoldre per tu mateix un conflicte d’aquestes característiques. Així doncs, quan arriba el conflicte, què hi pots fer? Aquí tens uns consells per tractar aquestes situacions a la feina. Alguns poden sembla molt obvis, però ep!, no sempre són fàcils de portar a la pràctica… Et recomanem que els llegeixis amb calma i pensis com els aplicaries en una situació real. Better safe than sorry!
- Professionalitat per sobre de personalitat. Cap frase ha provocat tants conflictes interpersonals com el «és que jo sóc així». Sí, tots som com som. Però a la feina hem de ser professionals i no deixar-nos portar pel primer que sentim o ens passa pel cap. Tant teva com de l’altra part, posa sempre la professionalitat per davant a l’hora de resoldre el conflicte. Els temes personals, deixa’ls a casa amb el pijama.
- Pensa si realment és un conflicte. A vegades pot ser que tu tinguis un mal dia o l’altra persona passi per un mal moment. Si és un entrebanc puntual, un simple «ho sento» o «estàs bé?» pot ser suficient. Valora també si el conflicte s’ha originat per un xoc de personalitats oposades (si és així, rellegeix el punt 1) o pel propi lloc de feina.
- La teva actitud serà determinant per resoldre el problema. Escolta —però de debò, no escoltis pensant en respondre—; empatitza —posa’t en la pell de l’altre, i per fer-ho utilitza la informació que has compilat escoltant—; sigues obert i transparent en com t’has sentit, què has pensat… i deixa’t estar d’egos —que sí, tots en tenim—; pregunta abans de parlar; sigues comprensiu però ferm —no acceptis una resolució que no et fa sentir a gust, això només amaga el problema—; i ofereix una solució, però no la imposis.
- Algú ha de donar el primer pas. El fet de donar-lo no significa cedir. Actua sempre amb l’objectiu en ment de resoldre el problema, i deixa de banda altres consideracions. Al final, realment importa tant qui tingui raó o no? Pensa en el cost emocional que té el conflicte en el teu dia a dia, i en el pes que et treus de sobre resolent-ho.
- No deixis passar el temps. I per suposat, no fer-hi res no és una opció. Les coses no es resolen soles, sinó que s’encallen i acaben resorgint en el pitjor moment i de la pitjor forma possible. A més, en un espai de coworking els conflictes afecten tots els membres.
- No hi parlis al mateix moment, tampoc. Calma’t, respira profundament i compta fins a deu. Ara, deixa passar un dia o dos, com a mínim. Les converses en calent no solen acabar bé, i després costarà encara més solucionar el problema.
- Escull molt bé les teves paraules. Especialment si és una persona amb qui no has parlat massa o no hi tens gaire confiança, un llenguatge positiu ajudarà a arribar a un punt d’enteniment mutu. Evita també les frases que es puguin interpretar com a atacs personals: planteja sempre les idees com un «jo penso» o «jo he interpretat», i no com a afirmacions categòriques. Parla de tu i de com t’has sentit o has viscut la situació, i no de com veus l’altra persona o la seva actitud.
- Tracta el conflicte de manera informal i privada. No convoquis una reunió a la sala de juntes per tractar un malentès sobre qui s’ha acabat les culleretes del cafè —tu ja m’entens… —. Tria un entorn informal, planteja una conversa casual, i en un lloc privat on no us interrompin o tothom estigui pendent del que parleu.
- Un cop tancat el conflicte, oblida-te’n. Però del tot. No estiguis a l’expectativa esperant que el comportament es repeteixi, o li pengis a la persona l’etiqueta de “qui va fer o dir X”. Torneu a començar de zero.
Esperem que aquestes idees t’hagin estat útils, i que el primer conflicte que gestionis sigui el darrer!