L’eterna lluita per l’aire condicionat als espais de treball

Les discussions per la temperatura deuen de ser tan antigues com la primera finestra. Amb l’arribada de les oficines i els aires condicionats, la lluita pel control del termòstat ha passat a ser un clàssic de cada estiu.

Els espais de coworking no en són una excepció. De fet, sovint el problema s’agreuja perquè els sistemes de climatització són compartits per més persones, per tant és més difícil posar-se d’acord.

I tot i que sobre aquest tema s’han escrit rius de píxels i s’han fet incomptables estudis, intentaré resumir aquesta problemàtica en tres preguntes i fer algunes recomanacions que espero que us siguin útils per continuar mantenint l’harmonia al coworking, fins i tot en els dies de més calor.

Per què és important la temperatura a la feina?

Sobre aquest tema no hi ha massa discussió possible: si les condicions ambientals del lloc de treball no són les adients, som menys productius, estem de pitjor humor i, en general, el nostre rendiment físic i mental es veu afectat.

Per això no és recomanable que el primer criteri a l’hora de decidir si pugem o baixem el termòstat sigui econòmic («mirem de gastar menys»), ja que si no treballem a gust, treballem pitjor. De fet, hi ha experts que calculen que una caiguda de 5º C en la temperatura provoca una disminució de la productivitat que equival a un increment del 10% dels costos laborals per treballador. Aquí ho deixo.

A quina temperatura ha d’estar un espai de treball?

Si no ens posem d’acord, sempre podem agafar-nos al que recomana l’INSHT: per al treball sedentari, les temperatures han d’estar entre els 17º i els 27º. Concretament, entre 23º i 27º a l’estiu, i 17º i 24º a l’hivern.

Però no us recomanem que us tanqueu en rodó esgrimint aquestes temperatures a la mà, el més recomanable és trobar un equilibri amb què tots ens trobem a gust.

Què influeix en el fet que tinguem fred o calor?

Perquè, a banda de la temperatura en si, hi ha altres factors que influeixen en com ens sentim, és a dir, en la nostra percepció de la temperatura.

Per exemple, la temperatura exterior ­—si hi ha onades de calor­—, la velocitat a què circula l’aire, la humitat o el nostre propi metabolisme —hi ha estudis que confirmen que les dones solen tenir més fred que els homes—.

Bàsicament, aquests són els motius pels quals costa tant posar-se d’acord en la temperatura en els espais de treball.

Recomanacions per regular la temperatura

Tot i que no us resoldran el problema al 100%, sí que us puc fer algunes recomanacions que us ajudaran a trobar un equilibri més o menys harmoniós.

  • Eviteu els canvis bruscos de temperatura. És habitual que, si entrem del carrer acalorats, vulguem engegar l’aire condicionat al màxim per sentir-nos al Pol Nord. Però no és bo ni sotmetre el cos a aquests canvis, ni per suposat a les persones fa estona que hi són.
  • Programeu els sistemes perquè s’engeguin abans de començar la jornada laboral, se sol recomanar dues hores abans. Així, quan arribi tothom ja hi haurà una temperatura adient, i no sentiran la temptació de baixar el termòstat perquè l’ambient està massa carregat.
  • Si a l’espai heu detectat zones més o menys fredes, on dóna directament l’aire o no, plantegeu-vos la possibilitat d’intercanviar llocs de treball durant els mesos de més calor.

I sobretot, recordeu una regla d’or al coworking (i a la feina en general): a vegades és millor tenir pau que tenir raó.

Comparteix L’eterna lluita per l’aire condicionat als espais de treball en: