La formació a l’espai de coworking: reflexions d’una nit d’hivern

Com deia Albert Einstein, «el creixement intel·lectual hauria de començar en néixer, i no parar fins a la mort». I si ho deia Einstein, alguna cosa de veritat ha de tenir.

Les nits d’hivern, aquelles en què no ve de gust sortir i són propenses a la lectura, m’han fet pensar més a fons en el paper de la formació a l’espai de coworking.

No cal dir que considero que la formació és una part intrínseca i indestriable dels espais de coworking, com a centres on es comparteix coneixement.

La pregunta clau: quin és (o ha de ser) l’objectiu de la formació en un coworking?

Podem fer formació per diferents motius, però l’objectiu principal que definim determinarà, entre d’altres, quin tipus de formació fem i a qui l’adrecem.

  • Formació per compartir (i lluir) els nostres coneixements: som experts en una determinada especialitat, o treballem amb especialistes en diferents àrees. I què? Sovint el nostre entorn no ho sap, o no sap fins a quin punt som bons, si no ho expliquem. És cert que no tothom pot o vol impartir formació, però en molts casos senzillament no ha sorgit l’ocasió.
  • Formació per mostrar els nostres productes i serveis: no estic parlant d’organitzar una sessió per explicar què fas (no vindrà ningú, almenys no per motu proprio), sinó d’aportar coneixement de valor directament relacionat amb el que ofereixes professionalment.
  • Formació per fer networking: la participació dels diferents experts o empreses en accions de formació et permet descobrir sinergies o punts de col·laboració. Porteu uns cafès i unes pastetes durant la formació o en acabar, per comentar la jugada i respondre preguntes.
  • Construir comunitat: en aquest cas es deriva de l’anterior, però val la pena tenir en compte accions que serveixen per construir relacions, especialment si els equips o especialistes que participen en les formacions han de col·laborar després en projectes conjunts.

En els dos primers casos la formació pot estar restringida als membres del coworking o ser oberta a clients i proveïdors, o fins i tot a qualsevol persona que hi vulgui assistir. En els dos darrers, el millor és que no sigui massa oberta. També es poden fer sessions específiques per a clients o proveïdors, però sempre sota la premissa d’aportar valor, no d’explicar el que fem perquè ens comprin.

I no ens oblidem de comunicar pels canals adients les accions formatives que organitzem.

Algunes idees per organitzar formació a l’espai de coworking

Aquí teniu algunes idees sobre la formació que sol funcionar millor. Però com se sol dir als espais de coworking: creativitat al poder!

  • Càpsules formatives (o un dels molts noms, sobrenoms i malnoms que té aquest format): sessions d’una o dues hores sobre temes específics. Poden ser presencials o online, en format webinar. També poden ser de més durada, però a partir de les dues hores haureu de ser molt interessants perquè la gent mantingui l’atenció…
  • Coffee meetings: sessions de curta durada, que se solen fer a primera hora del matí, on un ponent exposa un tema breu i específic i la resta comenten i participen tot fent un cafè o esmorzant. Té l’avantatge que és un format més participatiu i distès.
  • Cursos d’especialització: els cursos d’especialització més complets, posem entre 20 i 50 h, poden ser una bona forma de completar la vostra cartera de serveis, es poden impartir en col·laboració amb altres especialistes i ajuden a posicionar l’espai de coworking com un centre de coneixement avançat.

Són només tres idees, que us ajudaran a conèixer millor els vostres coworkers, que sàpiguen què feu i què sabeu, posicionar-vos com a experts en la vostra especialitat i posicionar el coworking com a centre de referència en una o diverses àrees de coneixement. Vist així, val la pena dedicar-hi una estona, oi?

Comparteix La formació a l’espai de coworking: reflexions d’una nit d’hivern en: