Manual del coworker novell

Els primers dies en un espai de coworking és normal estar nerviós: el procés d’adaptació, tot de gent nova i desconeguda, i aquella sensació de ser «el nou» que no ens acaba d’agradar. I per acabar-ho d’adobar, és el moment de la primera impressió, que molt probablement marcarà les bases de la relació futura amb els teus companys de coworking.

La primera barrera la pot generar la cultura de l’espai de coworking en si. Els membres dels espais de coworking solen establir sinergies i connexions profundes entre ells, i això pot provocar que, en un primer moment, les persones que s’hi acabin d’incorporar sentin que els costa més encaixar en la dinàmica del dia a dia.

Si entres a l’espai sol, com a freelance, et pots sentir aclaparat per la tasca que tens al davant: conèixer, parlar, encaixar, adaptar-t’hi… Però si sou una empresa, el risc és diferent: pot ser que acabis parlant només amb els teus companys habituals, i que et costi més trobar motius per obrir-te a la resta de coworkers.

No pateixis, tothom ha passat pels «primers dies» a l’espai de coworking, i per sort hi ha alguns consells que t’ajudaran no només a encaixar-hi més ràpidament, sinó a treure’n el màxim profit de cara a futures sinergies.

  1. Fes temps per parlar amb tothom. Ja sigui presentant-te, anant a fer un cafè… Val la pena fer un esforç positiu per parlar un minut amb la resta de coworkers.
  2. No dinis mai sol. El dinar és un moment ideal per començar una conversa més informal amb els teus coworkers. Un simple «Hola, sóc nou a l’espai, puc seure?» t’obrirà moltes portes.
  3. Ofereix, no només demanis. Quan et presentis i parlis amb la gent, pregunta com pots col·laborar amb l’espai. Tothom espera que els novells preguntin i demanin consells —és normal que estiguin més perduts—, oferir ajuda és un enfocament que valoraran molt positivament.
  4. Convida a un cafè. Pren la iniciativa de fer un cafè ràpid amb els teus coworkers, i convida’ls a un primer cafè per trencar el gel i començar la conversa. La generositat ajuda a establir relacions més positives.
  5. Para atenció als detalls. Si s’ha acabat el paper de la fotocopiadora, o les culleretes o el sucre del cafè, avisa abans que s’ho trobi un altre. A tots se’ns pot passar de fer-ho algun dia, però recorda que estàs en el període de «la primera impressió».
  6. Compte amb el soroll! Una de les coses que més poden molestar als teus coworkers és que siguis «el nou que fa tant de soroll». Compte amb el volum de trucada del mòbil, amb parlar massa alt per telèfon… A vegades tenim costums dels quals no en som conscients, i que poden no adequar-se al teu nou entorn.
  7. Respecta els espais comuns. Sembla molt lògic, però, com passa amb el punt anterior, a vegades fem les coses sense adonar-nos, i poden molestar els altres coworkers, com on deixem la jaqueta o la bicicleta, acumular deixalles sobre la taula… El millor és observar i analitzar durant els primers dies què fan la resta, i mirar d’adaptar-nos-hi.
  8. Fes una volta a tot l’espai. No et limitis a anar de la porta al teu lloc i a la cuina. Conèixer tot l’espai et donarà una sensació de control i seguretat que et facilitarà els primers dies.
  9. Assisteix als esdeveniments que s’organitzin. Encara que no t’interessin massa, és una forma d’establir contacte amb les persones i de mostrar-te participatiu.
  10. El truc de la capsa de galetes. Molt efectiu per trencar el gel: posa una capsa de galetes al teu lloc, amb un cartell que digui «Sóc nou a l’espai. Agafa una galeta i saluda’m!» o similar.
  11. Kit bàsic de supervivència. Que consisteix en una tassa i uns auriculars. La resta de material pot esperar, però això et salvarà molts moments!
  12. Sigues tu mateix. A vegades volem fer tan bona primera impressió que no som naturals, o ens preocupem massa d’impressionar. Pensa que tens molt de temps per davant perquè et coneguin, sigues tu mateix i no creïs falses expectatives.
  13. Paciència! Qualsevol relació requereix un temps d’ajustament i encaix. Potser a l’inici hi ha hàbits o actituds dels teus coworkers que no t’agraden. Intenta ser positiu i dóna’t un temps per analitzar la situació i entendre els teus coworkers.

Si ja has passat pels «primers dies a l’espai de coworking», comparteix la teva experiència amb nosaltres. Què recomanaries als coworkers novells?

Comparteix Manual del coworker novell en: