Els coworkings, per definició, són espais que desdibuixen els límits entre professionals. Estan pensats per afavorir la col·laboració, el networking i les estructures transversals a les empreses. És a dir, espais per compartir. Però una cosa són els espais, i una altra de ben diferent les persones.
Sembla contradictori? No ho és pas. La idea del coworking és que les parets dels despatxos ja no siguin barreres a les empreses. Però les persones seguim necessitant uns certs límits a les nostres relacions personals i professionals. De vegades, els espais de coworking poden donar la falsa impressió que aquests no existeixen.
Quins són els límits en un espai de coworking?
Com he comentat, les barreres d’espais físics es redueixen al mínim en un coworking, però les de les persones s’han de mantenir, conèixer i respectar. Quina mena de límits tenim?
Límits personals
Hem de pensar fins a quin punt volem compartir la nostra vida personal amb els coworkers. A la feina sovint es desenvolupen relacions amistoses, que inclouen compartir alguns detalls personals. Però, ens sentirem còmodes parlant d’una malaltia o un problema financer, o de les relacions de parella? El millor és evitar les converses massa personals i els temes controvertits, com la religió o la política. Si coneixes els teus límits és més fàcil evitar situacions incòmodes abans que passin.
Límits físics
És molt important que respectin el teu espai físic i respectar el dels altres. Detalls com mantenir l’espai net, ordenat i sense olors, o respectar les converses privades faciliten molt la convivència. Cal tenir en compte que a algunes persones no els agrada l’excés de proximitat o el contacte físic, mentre que d’altres no li’n donen tanta importància. En qualsevol cas, el millor és una petició educada a temps.
Límits professionals
Aquest és un punt delicat, perquè hem de trobar l’equilibri entre ser professionals independents i col·laborar com a membres del coworking. Tothom ha de tenir clares les seves tasques i responsabilitats, i evitar envair el temps dels demés o demanar ajuda per qualsevol cosa que puguem resoldre per nosaltres mateixos, o que pugui esperar.
5 recomanacions ràpides…
- Tingues clars els teus límits.
- Coneix i respecta els dels demés, i pensa que potser són diferents dels teus.
- Si alguna cosa et molesta, digues-ho clarament i en el mateix moment, no esperis setmanes a treure el tema.
- Plantegeu-vos establir unes normes d’ús del coworking i de convivència, per allò que “més val prevenir”…
- És molt possible que el conflicte arribi, tard o d’hora. Pren-t’ho amb calma i tracta el problema de forma racional, no emocional.
Fonts: VallesWork, CareerTrend, PsychCentral