El pla d’empresa o pla de negoci en 8 passos

pla empresa

Iniciar una empresa o establir millores. En ambdós casos hauries de disposar d’un pla d’empresa o pla de negoci. Per què? Doncs per donar un sentit cohesionat a tot plegat, per ser més eficient, per aconseguir més clients, per estar preparat davant una crisi… Són molts els motius per desenvolupar un document així, però si hem de triar una paraula, aquesta és: estratègia.

El pla d’empresa determina quins són els objectius, com els aconseguirem, de quina manera aconseguirem fer-ho viable econòmicament… En definitiva, és una anàlisi integral per dur a terme el projecte.

Sona complex, però no ho és tant i és important. Així que, ens hi posem?

1 – Resum executiu

Probablement la part que més es miraran els inversors i no superarà els dos folis. Aquí hi ha de constar la informació general més rellevant explicada breument. Serien:

  • Oportunitat de negoci.
  • Proposta de valor.
  • El mercat.
  • L’equip.
  • La inversió

2 – El mercat

D’una banda, analitzem el mercat en si en el nostre àmbit, com es comporta, quins hàbits té, si augmenta o disminueix… I concretem el nostre target concret. Establim quin és el nostre públic potencial i el definim.

D’altra banda, tenim en compte la competència. Observem com interacciona amb el seu públic, grau de fidelitat…

3 – El producte i l’oportunitat

Hem de fer una proposta de valor. I és molt important sortir dels tòpics. Hem de pensar què és allò que ens fa diferents. Per què els clients ens escolliran a nosaltres i no a algú altre. Quins beneficis genera el nostre producte? Hi ha una oportunitat (o més) que justifica la inversió.

Si tenim dubtes en aquest punt cal parar i donar-li les voltes que faci falta. És el cor de l’estratègia.

4 – L’estratègia

Definim quina serà l’estratègia comercial. Establim quina és l’aposta de vendes i distribució, el pla de producte, la localització del negoci, els preus i tots els aspectes principals que determinen com ens situem en el mercat.

I, evidentment, pla de màrqueting. Com donarem a conèixer el producte i quina previsió de vendes tenim.

5 – L’equip

Detallem quina estructura organitzativa necessitem i quin tipus de personal. Capítol a part per a nosaltres, els promotors. Hem d’explicar per què estem capacitats per a dur a terme aquesta idea amb èxit.

6 – La  inversió

No es tracta d’un bany de xifres. Necessitem les xifres principals que sostenen el negoci. Podríem establir com a principals:

  • Inversió inicial
  • Finançament
  • Previsió de resultats a 3 anys vista. És a dir, relació d’ingressos i despeses.

7 – Pla de riscos

Hauríem de preveure els escenaris menys favorables (i a l’inrevés). I, evidentment, explicar de quina manera hi faríem front.

Paral·lelament, cal detallar la forma jurídica de l’empresa, les obligacions fiscals i els tràmits legals per a la seva posada en marxa.

8 – La comunicació

I ara, que hem fet tota la feinada, fem-ho maco! És important fer una presentació atractiva, amb una portada que entri pels ulls, un índex clar i unes imatges i tipografia que acompanyin la filosofia del nostre projecte.

A guanyar!

Comparteix El pla d’empresa o pla de negoci en 8 passos en: